Discrete levering en verpakking
Gratis verzending boven €45
  • Discrete levering en verpakking
  • Gratis verzending boven €45
Een superheldin die in de spiegel kijkt, maar zichzelf ziet als een normaal persoon
Seksuele Gezondheid
Content Specialist
Laatste upate:31/07/2024

Herontdek intimiteit: seks en genot na de bevalling

Inhoudsopgave

Gefeliciteerd! Als je dit artikel hebt gevonden, is de kans groot dat je onlangs je bundeltje vreugde hebt verwelkomd, of dat je aan het aftellen bent.

Na alle ups en downs van de zwangerschap en de bevalling, en het moeten wennen aan het spannende, en soms uitdagende leven als nieuwe ouder, is het heel normaal om vragen te hebben, je zorgen te maken of zelfs een beetje nerveus te zijn, als het gaat over intimiteit.

Dit artikel is speciaal voor jou: of je nu klaar bent of wilt zijn om langzamerhand weer intimiteit en genot met jezelf of met een partner te herontdekken, of als je nieuwsgierig bent naar wat je te wachten staat.

Ga met ons op onderzoek uit om te leren over de fysieke en emotionele veranderingen die een geboorte met zich meebrengt. Ook geven we je tips en trucs om deze nieuwe fase in je leven op een veilige, liefdevolle manier en met geduld en vertrouwen te doorlopen.

De herstelfase: de wonderbaarlijke reis van je lichaam

Een vrouw kijkt uit een raam

De eerste paar weken na de bevalling, bekend als de postnatale periode, staan in het teken van herstel, genezing en aanpassing. Je lichaam heeft tenslotte net nieuw leven gecreëerd!

Elke geboorte-ervaring is uniek, net als het herstel. Of je nu de intensiteit van een vaginale bevalling hebt ervaren of het voorzichtige genezingsproces van een keizersnede, je lichaam heeft een ongelooflijke transformatie ondergaan.

Zelfzorg speelt na de bevalling een vitale rol in het herstel. Voldoende rust, voeding en hydratatie ondersteunen je lichaam terwijl het geneest.

Keizersnede vs. Vaginale geboorte

Gemiddeld kan een actieve vaginale bevalling 4 tot 8 uur duren, terwijl tot 9 van de 10 vrouwen tijdens de bevalling te maken krijgen met inscheuren of inknippen, of schaafwonden. 

Hoewel de eigenlijke operatie voor een keizersnede meestal tussen de 30 en 60 minuten duurt, is de hersteltijd langer omdat je lichaam moet herstellen van zowel de bevalling als de operatie. Hoewel de ingreep zelf relatief snel gaat, is het herstelproces langer in vergelijking met een vaginale bevalling.

Ongeacht het type bevalling is het uiterst belangrijk om de aanbevolen tijd af te wachten voordat je weer intiem wordt. Terwijl sommige vrouwen zich misschien niet eens op hun gemak voelen bij de gedachte om weer intiem te zijn, kunnen anderen niet wachten tot de dag om weer intiem met hun partner te zijn.

Wanneer kan ik weer seks hebben?

Rond de zes weken na de bevalling heb je waarschijnlijk een vervolgafspraak met je arts. 

Het is essentieel om tot dit bezoek te wachten voordat je weer seksueel actief wordt, want tijdens deze controle onderzoekt je arts jou en je fysieke herstel om er zeker van te zijn dat alles genezen is. Zo worden een langere hersteltijd, complicaties en/of infecties voorkomen.

Hoewel je arts je na dit bezoek misschien groen licht geeft, betekent dit niet dat je meteen weer intiem moet zijn. 

De meeste vrouwen voelen zich 6-8 weken na de geboorte emotioneel of fysiek nog niet klaar. En dat is helemaal oké! Voel je niet schuldig, maar praat hier openlijk over met je partner.

Communicatie is heel belangrijk

Twee vrouwen knuffelen in bed

Open en eerlijke communicatie is bij ieder aspect van een relatie belangrijk, maar is tijdens deze periode van je leven van essentieel belang.

Met de nieuwe routine van slapeloze nachten, luierwisselingen en veel knuffels, is het begrijpelijk dat seks misschien niet als eerste bij je opkomt. Door je gevoelens, angsten en verlangens met je partner te delen, kun je begrip en geduld opbouwen.

De kracht van geduld: langzaam aan, dan breekt het lijntje niet.

Geduld is van het allergrootste belang om weer gemakkelijk terug te komen in de vertrouwde intimiteit.

Doe alles in je eigen tempo en luister naar je lichaam. Het is normaal dat verlangens en de manier waarop je opgewonden raakt, veranderen. Dus overhaast het proces niet. Haast leidt vaak tot ongemak of een gevoel van druk.

Voor veel vrouwen geldt dat emotionele verbondenheid en niet-seksuele intimiteit een prachtige basis leggen voor een hernieuwd contact met hun partner. Dit kunnen eenvoudige gebaren zijn, zoals

  • handen vasthouden. Een aanraking zo subtiel als het handen vasthouden kan genegenheid en verbondenheid uitdrukken, zonder de druk van seksuele verwachtingen.
  • Knuffelen: op de bank, in bed of terwijl je je kleintje kalmeert. Bij huid-op-huidcontact komt oxytocine vrij, het "liefdeshormoon", dat hechting en ontspanning bevordert.
  • Praten: deel je gedachten, angsten en hoop met je partner. Eerlijke communicatie schept vertrouwen en versterkt jullie band.
  • Gedeelde activiteiten: doe dingen die jullie allebei leuk vinden, zoals samen koken, een wandeling maken of gewoon quality time met elkaar doorbrengen.
Het gezicht van een vrouw

Herontdekken van genot

Het ontdekken van genot en intimiteit na de bevalling vereist vaak een periode van aanpassing. Het heeft tijd nodig om opnieuw te ontdekken wat goed voelt.

Voor velen kan penetratieve seks na de bevalling in het begin best eng zijn. Dingen kunnen er 'daar beneden' niet alleen anders uitzien, maar ook anders aanvoelen. Het is daarom goed om te beginnen met het verkennen van niet-penetratieve seksopties. Daarbij kun je denken aan:

  • Erotische massages
  • Orale seks
  • Wederzijdse masturbatie
  • Uitwendige stimulatie
  • Seksspeeltjes

Glijmiddel: je nieuwe beste vriend

Zodra je klaar bent voor inwendige stimulatie of geslachtsgemeenschap, is glijmiddel je beste vriend.

Postnatale hormonen kunnen van invloed zijn op de productie van vaginaal glijmiddel. Dus een goed glijmiddel is een game-changer voor comfort en genot. Niet alleen voor jou, maar ook voor je partner. 

Wij raden een goed glijmiddel op waterbasis aan, zoals Kaerlig Organic Glijmiddel op Waterbasis, Sinful Glijmiddel met Aardbeiensmaak, of Swede Woman Sensitive Glijmiddel. 

Zoek professionele hulp als dat nodig is

Een stethoscoop

Soms kunnen er, ondanks je beste inspanningen, uitdagingen ontstaan die professionele begeleiding vereisen.

Of het nu gaat om het aanpakken van lichamelijke ongemakken, het omgaan met emotionele veranderingen of zorgen over intimiteit, door hulp te zoeken bij zorgverleners of counselors zet je een proactieve stap op weg naar het terugwinnen van je algehele en seksuele welzijn.

Wanneer moet je hulp zoeken

  • Aanhoudende pijn of ongemak tijdens het vrijen
  • Aanhoudend negatieve emoties die de intimiteit beïnvloeden
  • Moeilijkheden met lichamelijk herstel of zorgen over genezing.

Tot slot...

Het hervinden van de intimiteit na de bevalling is voor elke vrouw en elk stel een unieke belevenis.

Je lichaam heeft een ongelooflijke transformatie doorgemaakt en verdient zorg en respect, dus luister naar je lichaam en praat openlijk met je partner.

Het is geen race om mijlpalen te bereiken, dus vier elke kleine overwinning, hoe "klein" ook, en houd je welzijn altijd voorop.

Onthoud: je hebt leven op deze wereld gebracht en nu begin je aan een nieuwe fase van jezelf. Omarm de reis die voor je ligt met moed, liefde en de wetenschap dat je zooooo veel krachtiger bent dan je denkt. Fijne herontdekking, mama!

Een superheldin die in de spiegel kijkt, maar zichzelf ziet als een normaal persoon

Gerelateerde artikelen