Discrete levering en verpakking
Gratis verzending boven €45
 • Discrete levering en verpakking
 • Gratis verzending boven €45
Persoon met bondage touw rond het lichaam met de letter B in handenPersoon met bondage touw rond het lichaam met de letter B in handen
Gidsen
Copywriter
Laatste upate:11/08/2022

De ultieme BDSM-gids: B voor Bondage

Inhoudsopgave
De letters BDSM

De eerste letter in BDSM staat voor bondage, ook wel bekend als vastbinden of fixeren.

Het gaat om het vastbinden van het lichaam en hoeft niets te maken te hebben met pijn of dominantie.

Bondage kan ook gaan over ontstressen, verzorgen of aanwezig zijn in het moment.

Onderzoekers aan de University of Northern Illinois hebben met de studie "Science of BDSM" onderzocht wat er in het lichaam gebeurt tijdens bondage.

Ze ontdekten dat tijdens fixatie de angstreactie wordt geactiveerd. Dit betekent dat er verhoogde niveaus van adrenaline en cortisol in het lichaam ontstaan, de hartslag stijgt en je duidelijk voelt dat je lichaam reageert op de situatie.

Maar tegelijkertijd ervoeren de proefpersonen een lager stressniveau - terwijl het lichaam eigenlijk wel in stress was. De onderzoekers denken dat dit samenhangt met het feit dat je weet dat je in een veilige situatie bent en daarom de lichamelijke reacties opvangt die er ontstaan. Omdat het lichaam alert is, is er geen ruimte meer om energie te besteden aan het nadenken over andere dingen die jou stress bezorgen. Dus je geheugen werkt ook slechter, je vermogen om abstract te denken raakt aangetast. In feite dwingen je hersenen je om in het moment en in je lichaam aanwezig te zijn in een staat van paniek, maar toch in volledige rust - deze toestand komt ook voor bij mensen die extreme sporten uitoefenen.

Nu weet je wat er in het lichaam gebeurt als je eenmaal gefixeerd bent. Dan is het de volgende stap om meer te weten te komen over de drie soorten bondage: touw bondage, boeien en full-body fixatie.

Twee handen met boeien om de polsen die een dekbed vasthouden

Boeien

Een simpele manier om te spelen met bondage kan door bijvoorbeeld de polsen en enkels vast te binden. Dit kan je met van alles doen. Van boeien tot zijden linten, maar ik begin met de meest ergonomische vorm van fixatie: boeien.

Je bent vast bekend met harde, ijzeren arrestatie boeien, die de politie gebruikt. Maar als ik over boeien schrijf, dan gaat het om flexibele boeien. Gemaakt een breed stuk zacht materiaal met een gesp die om de polsen en/of enkels kan worden vastgemaakt.

Je kunt bevestigingspunten maken rond het bed, aan de muur of in het plafond, of je kunt de boeien aan elkaar, aan een harnas of aan een spreidstok bevestigen.

Dit soort boeien zijn comfortabel om te dragen en praktisch tijdens het spelen.

Ze kunnen gemakkelijk van de ene positie naar de andere worden gehaakt via de karabijnhaken, zodat je diversiteit in posities kunt bereiken zonder de boeien van je partner te hoeven halen.

Handen met een set boeien om de polsen

Touwbondage

Touwbondage wordt ook wel Shibari of Kinbaku wordt genoemd - een artistieke term met touw.

Hoewel het er uiterst ontspannen uitziet, is het meestal een dans met pijn. Toch zijn er velen die het doen voor het plezier.

Er kan een trance-achtige staat optreden in de hersenen wanneer het lichaam gefixeerd is. Hier had ik het eerder al over. Om dezelfde reden zijn er ook velen die bondage gebruiken tegen stress of voor ontspanning.

Er wordt een roes ervaren van endorfines die een euforisch gevoel in het lichaam kunnen geven.

Alleen daarom al kan bondage interessant zijn. En dit hoef je niet te combineren met iets anders. Spanking kan bijvoorbeeld ook pijn opleveren, maar dit wordt als een heel ander soort pijn ervaren.

Een persoon wordt vastgebonden met touw

Wees je ervan bewust dat er techniek en veilig omgaan met bondagetouw nodig is om je in dit universum te wagen. Oefen eerst met instructievideo's of als je durft, schrijf je in voor een touwbondage cursus.

En een voor de hand liggende plek om meer te leren is de ultieme gids voor bondagetouwen voor beginners.

Spelen met touw kan makkelijk en pijnloos zijn, zeker als je geen suspension maakt (een techniek waarbij het lichaam met touw wordt opgehangen) en niet te strak vastbindt.

Als je meer wikkels om het lichaam maakt, wordt de druk beter verdeeld, doet het minder pijn en doet het meer denken aan een knuffel. Het is prettig werken met katoenen touw omdat het extra zacht is, maar dit touw is rekbaar en daarom niet geschikt voor suspensions.

Ben je al wat ervaren en bekend met Shibari technieken, dan is hennep touw of jute touw beter materiaal. Het is ook het meest geschikt voor suspension.

Waar je ook mee aan de slag gaat: vergeet niet om een veiligheidsschaar bij de hand te hebben en let op de zenuwbanen in het lichaam.

Een persoon wordt vastgebonden met touw

Full-body fixatie

Dit betekent dat het hele lichaam gefixeerd is, maar dat had je waarschijnlijk al geraden.

Met wat of hoe hangt helemaal af van je ervaringsniveau. Als je bijvoorbeeld een beginner bent, ligt het voor de hand om met brede spanbanden het hele lichaam in te wikkelen, misschien zelfs eerst nog met een deken om het lichaam voor je de spanbanden begint te wikkelen.

Dit kan voelen als een enorme knuffel en velen ervaren een verhoogd gevoel van veiligheid door volledig gefixeerd te zijn.

Een full-body fixatie kun je combineren met een blinddoek of gehoorbescherming om de zintuigen op een nog diepere reis het lichaam in te sturen.

Hierna kunnen jij of je partner experimenteren door op de gefixeerde te gaan liggen. Daarmee zorg je voor meer druk. Je kan over het hele lichaam gaan liggen, achter je partner gaan zitten en ze vasthouden, of wat er maar bij jullie speelstijl past. 

Hoewel het er niet meteen bijzonder seksueel uitziet, kan het zowel spannend als seksueel aanvoelen om in jezelf opgesloten te zijn en volledig aan je partner over te geven.

Mocht het spel meer seksueel zijn, kan de erogene zones van het lichaam worden gestimuleerd aan de buitenkant van het kledingstuk, of er kunnen gaten worden gemaakt zodat er ruimte is om direct te stimuleren.

Natuurlijk kunnen er elementen van rollenspel, onderdanigheid of dominantie aan bondage worden toegevoegd. Maar het is absoluut geen voorwaarde om dit met bondage te combineren. 

Iemand die met zijn hele lichaam op een bed is gefixeerd

BDSM gaat over veel verschillende dingen

Nu weet je waar de eerste letter voor staat en hoe je ermee kunt spelen. Tegelijkertijd is bondage een van de dingen binnen BDSM die maar onderstreept dat penetratieseks niet in elk spel hoeft voor te komen.   

In feite is het lang niet altijd een onderdeel van het spel, want voor veel mensen zorgt juist het mentale aspect voor de seksueel bevrediging. En bij veel BDSM-spelletjes ligt primaire aandacht niet op de geslachtsdelen.

Als je de geslachtsdelen en penetrerende seks in het spel wilt opnemen, ga dan vooral je gang!

En vergeet niet, wanneer je B zegt, hoef je niet voor S te gaan. Het is volledig aan jou en je partner welke onderdelen van het BDSM-universum jullie willen verkennen. 

Persoon met een set boeien om de polsen en duimen omhoog

Gerelateerde artikelen

  Krijg 10% korting op je volgende aankoopMeld je aan voor Sinful's nieuwsbrief

  Meld je vandaag nog aan voor de nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je volgende aankoop. Kijk ook uit naar VIP-toegang tot geweldige aanbiedingen, gerichte marketing, exclusieve lanceringen en coole wedstrijden. Je kunt je toestemming altijd intrekken. Lees meer over onze verwerking van persoonlijke gegevens en je rechten in ons privacybeleid.

  Discrete levering en verpakking
  Gratis verzending boven €45

  Levering

  Veilige betaling

  Sinful / Mcompany, De Koumen 100, 6433 KE Hoensbroek - BTW: 32887848

  Alle modellen zijn 18 jaar of ouder.

  Copyright © 2008-2024 Sinful